To ud af tre efterlønsmodtagere er forsvundet på 10 år

Politikerne har forringet efterlønsordningen markant, og nu lades tusindvis af nedslidte lønmodtagere i stikken. Antallet af efterlønsmodtagere er faldet drastisk gennem de seneste 10 år, og faldet ser ud til at forsætte.

En netop offentliggjort opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der i årets 3. kvartal var godt 47.000 efterlønsmodtagere i Danmark. Det er et fald på 66 pct. i forhold til de 139.000 personer, som modtog efterløn i 2007. Dermed er antallet af efterlønsmodtagere for første gang kommet under 50.000 personer. Finansministeriet forventer, at antallet af efterlønsmodtagere falder til 10-15.000 personer på langt sigt.

Udviklingen skyldes primært, at efterlønsordningen gennem årene er blevet kraftigt forringet. Færre og færre er derfor med i ordningen. Formand i LO, Lizette Risgaard, beskriver udviklingen som bekymrende og tilføjer, at de nye tal endnu en gang understreger, at tilbagetrækningsmulighederne for nedslidte lønmodtagere er alt for dårlige.

– Med forringelserne af efterlønsordningen og en seniorførtidspension, som slet ikke virker efter hensigten, er sikkerhedsnettet revet væk under de nedslidte lønmodtagere. Derfor må mange nedslidte lønmodtagere i dag kæmpe sig igennem den sidste del af arbejdslivet på smertestillende medicin. Det er simpelthen ikke værdigt.

Lizette Risgaard udtaler endvidere, at fagbevægelsen gerne bidrager med at finde nye ordninger, som kan tage hånd om de nedslidte lønmodtagere.

Læs mere om faldet i efterlønsmodtagere her