Frisørkonflikten

LO forberedte i marts 2008 en sympatikonflikt mod Kristelige Arbejdsgiverforening – KA.

Sympatikonflikten blev forberedt, fordi LO mente, at den danske model ville være truet, hvis tre frisørkæder slap godt fra at opsige en overenskomst med LO-forbundet Dansk Frisør- og Kosmetiker Forbund og derefter presse frisørerne til at melde sig ud af deres fagforening.

Ni frisører ud af i alt 171 modstod presset og var fortsat medlemmer af et LO-forbund. Det var deres arbejdsgiveres hensigt at lockoute de tilbageværende LO-medlemmer og i stedet indgå en overenskomst med KA.

LO indklagede sammen med Frisørforbundet lockouten for Arbejdsretten, og Arbejdsretten har nu dømt lockouten ulovlig. Samtidig var frisørkæderne i forhandlinger med Frisørforbundet om en ny overenskomst.
Sympatikonflikten blev derfor afblæst.

Derfor varslede LO sympatikonflikt mod medlemmerne af Kristelig Arbejdsgiverforening

Når LO’s medlemmer bliver lockoutet, svarer LO igen.

Kristelig Fagforenings frisøroverenskomst gav 30 kroner mindre i timen end Dansk Frisør- og Kosmetiker Forbunds overenskomst.

Der er ingen strejkeret i Kristelig Fagforenings overenskomster.

De tre frisørkæder under Kristelig Arbejdsgiverforening, Stender, Kjær og Hos Peter, er dømt for at mobbe deres medarbejdere ud af LO’s medlemsforbund Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund og over i Kristelig Fagforening.

Der er kun omkring 10 medlemmer af Dansk Frisør- og Kosmetiker Forbund tilbage i de tre frisørkæder. De bliver lockoutet af deres arbejdsgivere, fordi frisørkæderne ville slippe ud af overenskomsten med Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund.

Hvis Kristelig Arbejdsgiverforening fik held til at ødelægge årtiers godt fagforeningsarbejde i frisørfaget, kunne det brede sig til andre fag og det kunne koste titusinder af lønmodtagere ringere løn og dårligere arbejdsvilkår.